AGE:s – Den dolda boven i hundmaten!

AGE:s – Den dolda boven i hundmaten!

Torsdag, augusti 28, 2025

Veterinärrapporter visar på att 50% av hundarna i Sverige lider av problem som direkt kan kopplas till maten de äter - övervikt, allergi, hudproblem, klåda och problem med mage och tarm. Det pratas mycket om "grain-free", potatis, majs och ris men...varför pratas den inte om AGE:s och alla de problem som de orsakar våra hundar?

Många pratar om proteiner, fettsyror och vitaminer i hundmat men nästan ingen pratar om det som faktiskt kan göra störst skada på din hund - AGE:s – Advanced Glycation Endproducts.

Det låter tekniskt, men i klartext handlar det om skadliga molekyler som bildas när mat tillagas ”på för hög värme”.

Och gissa vad - de flesta torrfoder på marknaden är sprängfyllda med dem!

Vad är AGE:s egentligen?

AGE:s uppstår när proteiner och fetter reagerar med sockerarter vid upphettning – en process som kallas Maillardreaktionen. Det är samma kemiska process som gör en brödskiva gyllenbrun i rosten eller en köttbit knaprig i stekpannan - gott för ögat men skadligt för kroppen.

När det gäller hundmat så sker denna reaktion vid tillverkningen av din hunds foder, där råvarorna pressas ihop under höga temperaturer och det är ingen skillnad om maten extruderas eller bakas eftersom det är temperaturen som skapar problemet!

Varför är AGE:s farliga för din hund?

AGE:s är inte bara onödiga – de är också toxiska och forskningen har påvisat varför det är skadligt för din hund:

  • 🧠 Inflammation på systemnivå – AGE:s binder till receptorer i kroppen (RAGE – Receptor for Advanced Glycation Endproducts) som triggar inflammationer bland annat i magen och i lederna.
  • ❤️ Ökad risk för sjukdomar – diabetes, hjärt-/kärlproblem, njursjukdomar och till och med cancer har kopplats till långvarig exponering för AGE:s, vilket blir fallet för en hund som äter traditionellt torrfoder.
  • 🦴 Försämrad ledfunktion – AGE:s binder till kollagen och andra proteiner, vilket gör kollagenet stelt som ökar risken för artros och stela leder.
  • 🧬 Oxidativ stress – AGE:s ökar produktionen av fria radikaler, vilket skadar celler, DNA och påskyndar åldrandet.
  • 👁️ För tidigt åldrande – hundar som får mycket AGE:s riskerar nedsatt syn, sämre hud- och pälsstatus samt snabbare biologiskt åldrande.
  • 🐾 Kroniska mag- och tarmproblem – inflammatoriska processer i tarmen kan leda till diarré, IBS-liknande besvär ”leaking gut” eller läckande tarm det brukar kallas på svenska. ”Leaking gut” är egentligen inte en allergi som många veterinärer menar även om symptomen kan se ganska lika ut.

Kort sagt - AGE:s är lite som ”rost på insidan” av din hund som långsamt men säkert bryter ner hundens kropp

Varför pratar ingen i foderindustrin om det?

Sannolikt för att det skulle skaka om hela marknaden eftersom i princip alla torrfoder, även de “premium”-märken som lyfter sina fina råvaror i marknadsföringen, produceras genom klassisk extrudering eller bakning i temperaturer där problemet uppstår! När råvarorna kokas sönder i temperaturer som nästan all torr hundmat tillagas i så försvinner mycket av de naturliga näringsämnena och AGE:s tar över. Lite av industrins bekvämlighet på hundens bekostnad skulle man kunna säga.

Kan man undvika AGE:s i hundmat?

Ja, och nu tar vi ton och tillåter oss att vara lite ”kaxiga” - det är precis därför vi pratar om foder som ORYGO, som tillagas på ett helt annat vis med färska råvaror som aldrig varit i närheten av de temperaturer som krävs för att framkalla AGE:s!

Du kan läsa mer här på sidan om vår unika tillagning som bevarar, inte förstör.

Sammanfattning – varför du ska bry dig!

AGE:s bidrar till inflammation, diverse sjukdomar, för tidigt åldrande och sämre livskvalitet. De flesta torrfoder på marknaden är inte bra hundmat utan snarare industriella ”fast foods” i kulform. De kan vara goda men visst förtjänar väl din hund ett foder som ger den liv och energi – inte molekyler som bryter ner kroppen i förtid.

Sök