Kolhydrater i kombination med hur maten tillverkas, har stor påverkan på hur din hund mår.
Precis som många människor, äter de flesta hundar idag kolhydratrika hundfoder, trots att hundar inte har något näringsmässigt behov av kolhydrater och de sjukdomar som kolhydraterna för med sig liknar också de i den mänskliga populationen och som rubriken antyder – gör om och gör rätt!
Veterinärerna Chris Zink och Donna Raditic
Veterinärerna Chris Zink och Donna Raditic gjorde en djupdykning i det här med kolhydrater och upptäckte att det inte bara är kolhydraterna, utan även hur de bearbetas, som kan skapa sjukdomar hos våra hundar. Klassisk torrmat produceras huvudsakligen genom extrudering, en metod som orsakar betydande skador på ingredienserna(näringen) i maten. Skadorna kan i sin tur skapa inflammation och en mängd olika störningar och sjukdomar
Kommer inte som en överraskning
Enligt rehabiliteringsveterinären, Chris Zink, och näringsfysiolog Donna Raditic, kommer inte detta som någon överraskning.
För årtionden sedan, lyckades sockerindustrin övertyga forskare vid Harvard University att producera en studie som föreslog att kostfett var den mest betydande näringsmässiga orsaken till hjärtsjukdom. Studien publicerades i inget mindre än det ansedda New England Journal of Medicine, och enligt vad Veterinär Zink och Raditic, skriver i en artikel för Canine Sports Productions, la den grunden för årtionden av näringsmissinformation i hundvärlden.
3 huvudkomponenter i kosten – Fett, kolhydrater och protein
Eftersom protein är den dyraste av de tre huvudkomponenterna, och med fett uteslutet var det givet att främjandet av fettfattig kost skulle resultera i högre konsumtion av socker, dvs kolhydrater. Detta var lönsamt för producenterna men inte gynnsamt för människors hälsa och dieter laddade med spannmål och socker resulterat i en epidemi av fetma, diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.
Veterinär Zink beslutade att undersöka om intag av höga nivåer av kolhydrater också kunde vara ett problem för hundar, som alltid har varit och är rovdjur, inte allätare eller veganer som den extrembearbetade foderindustrin ville få oss att tro.
Vuxna hundar behöver inte kolhydrater
Hundar behöver inte kolhydrater för att upprätthålla livet, i alla fall inte i de stora mängder som finns i våra torrfoder. Veterinär Zinks undersökning avslöjade följande fakta:
- Majoriteten av hundar i utfodras med torrfoder.
- I genomsnitt innehåller så kallade torrfoder mellan 50-75% kolhydrater.
Eftersom hundar egentligen inte behöver kolhydrater så varför finns de i foder och dessutom i så stora mängder som det faktisk är frågan om? Resultatet av deras studier visar att även om den stora andelen kolhydraterna i sig är ett problem, så är tillverkningsmetoden av maten ett ännu större problem.
Tillverkning av torrfoder
Idag är merparten av allt hundfoder, av typen torrfoder och cirka 95% av dessa foder tillverkas genom extrudering. Metoden omvandlar inte bara ingredienserna till en kula utan orsakar också betydande skador på dess ingredienser.
Extruderingsmetoden
I generella drag så innebär tillverkningsmetoden att utvalda ingredienser av hundfodermixturer, vanligtvis i mjölform blandas med vatten och mixas till en smet som därefter pressas genom en spiralformad skruv under högt tryck. Under högt tryck och i kombination med den höga temperaturen, pressas maten genom en matris för att slutligen skäras med kniv till en kula. Slutresultatet kallas extrudat foder och ger en foderkula med olika skepnad beroende på vilken matris som används i processen.
Extrudering innebär höga temperaturer och forskning visar på att upphettning och torkning av hundmat redan vid 160-180°C, avsevärt försämrar dess näringsvärde. Då ska man även beakta att mjölprodukterna i sig, innan de blandas samman i fabriken har genomgått en kraftig upphettning när man tillverkar mjölet som används i hundmaten.
Extrudering förstör viktig näring
I den temperatur som hundfoder tillverkas minskarmängden viktiga aminosyror och det minskar också märkbart koncentrationerna av de viktiga, essentiella fettsyrorna linolensyra, DHA och EPA (omega-3) och linolsyra (omega-6).
Den höga temperaturen som används vid extrudering (även bakning), kombinerat med den korta tiden för processen, skapar kontinuerliga, kemiska och fysiska förändringar i ingrediensblandningen.
Kompenserar med artificiella tillsatser
Förändringar som vitaminförlust, proteindenaturering (ändring av proteinets molekylära struktur), stärkelsergelatinisering och inaktivering av näringsmässigt aktiva faktorer är några av effekterna som kan ske vid traditionell tillverkning.
I det sista steget, förklarar veterinär Zink och Raditic att; ”Pelletsen passerar sedan genom en uppvärmd torkare för att avlägsna eventuell kvarvarande fukt och maten sprayas med animaliska fetter för att förbättra smaken, vitaminer för att försöka ersätta de som skadats under uppvärmningsprocessen, konstgjorda färger för att förbättra det visuella attraktiva, och konserveringsmedel. Så är det gjort. Döda några näringsämnen, och spraya sedan tillbaka dem. Intressant nog är detta också den liknande flerstegs livsmedelsbehandlingen, kallad ”ultrabearbetning”, som används för att producera våra frukostflingor!”
Maillardreaktionen
Överhettningen under tillverkning av hundfoder genom extrudering har visar sig förändra kvaliteten på en del näringsämnen på ett sätt som ingen näringstillsats kan ersätta. När vissa aminosyror (protein) hettas upp i närvaro av socker (kolhydrater), sker en serie kemiska förändringar, som kallas för Maillardreaktionen. De slutliga produkterna av denna reaktion kallas ”advanced glycation end-products” eller AGEs. Denna process är irreversibel och den minskar faktiskt tillgängligheten av vissa aminosyror i hundens mat, eftersom de binder sig som en del av AGEs. En irreversibel förändring är en sådan som inte kan vändas eller hindras när den väl har startat.
AGEs gör våra hundar sjuka
AGEs absorberas i tarmen och kommer in i systemet, där de distribueras till alla delar av kroppen. Eftersom AGEs är stora och klumpiga är de svåra för kroppen att bryta ner så de ansamlas och blir gradvis en del av proteinstrukturen i hela kroppen.
Studier börjar visa de många effekterna dessa AGE-modifierade proteiner har på hälsa och sjukdom hos både människor och våra hundar.
Några av de kända effekterna av AGEs inkluderar:
- AGEs skapar ett tillstånd av kronisk systemisk inflammation, som är förknippad med utvecklingen av cancer hos både människor och hundar.
- AGEs kan hindra läkning av vävnader, särskilt vävnader som har högt proteininnehåll, såsom ligament och senor, vilket i sin tur kan leda till snabbare åldersförändringar.
- Hos människor har AGEs kopplats till åderförkalkning, njursjukdom, retinopati, artros, neurodegenerativa sjukdomar och diabetes mellitus.
- Ökade nivåer av AGEs hos hundar har observerats vid diabetes, grå starr, artros, hunds demenssyndrom, vaskulär dysfunktion och åderförkalkning.
Immunsystemet interagerar
Detta kan resultera i en ökad produktion av inflammatoriska cytokiner, vilket kan ge en ökning av allergiska reaktioner i tarmen, uttryckt som inflammatorisk tarmsjukdom. Cytokiner är en grupp proteiner, vars funktion är att bära kemiska signaler och bidrar till bland annat immunförsvaret och vid bildandet av röda och vita blodkroppar.
Innehållet av AGEs i högprocessade hundfoder är ungefär detsamma som i bearbetade livsmedelsprodukter för människor.
Men som veterinär Zink och Raditic påpekar är det genomsnittliga dagliga intaget av AGEs hos hundar mer än 100 gånger högre hos hundar än hos människor eftersom de utfodras som de gör och förvärras också av det faktum att de flesta hundar äter någon form av högprocessat hundfoder under hela sitt liv. Dessa fakta tyder definitivt på att genom att minska, våra hundars intag av AGEs i maten, skulle sannolikt förbättra deras övergripande hälsa och livslängd.
I ORYGOs hundfoder som tillagas i låg temperatur och med mindre mängd kolhydrater så är nivåerna av AGEs avsevärt mycket lägre och till och med obefintliga.
Sammanfattning
Det avgörande faktorn, oavsett vilket protein som används och hur mycket kolhydrater som ingår är således tillverkningsmetoden. Även om kolhydrater i sig inte behövs och att stora mängder av fel sorts kolhydrat kan ge problem för våra hundar så finns också risk för att extruderad mat, med alla dess tillsatser, innehåller icke önskvärda ämnen. Ämnen som är cancerframkallande, samt de skadliga effekterna av Maillardreaktionen, inklusive ”advanced glycation end products” (AGEs), har visats förvärra diabetes och störa njurfunktionen, och är kopplade till åldrande, neurologiska sjukdomar och cancer.
Oddsen för att foderindustrin själva genomför forskning som påvisar potentiella problem med deras produkter är nog ganska låga. Den ideella organisationen CANWI (Companion Animal Nutrition and Wellness Institute), gör det och resultaten från den första studien som jämfördes (AGEs i torrfoder), är precis som man kunde förvänta sig.
”vi är övertygade om att de flesta hundar skulle må bra av att ersätta det klassiska torrfodret med andra alternativ som är mer varsamt tillagade, förklarar veterinär Zink och Raditic”
Hur klara sig ORYGOs produkter
ORYGO klarar sig mycket bra, vågar vi påstå och vi påstår så av två viktiga anledningar;
- ORYGO använder en väldigt liten mängd kolhydrat, betydligt mindre än vad som är brukligt bland dagens torrfoder.
- ORYGO torrfoder tillagas INTE genom extrudering utan med en mycket mer skonsam, patenterad metod, ”TENDERIZE TECHNOLOGY”. Tekniken innebär att de högkvalitativa färska råvarorna, tillagas i vakuum på mycket låg temperatur. Kombinationen låg temperatur och låg andel kolhydrat gör att AGEs inte är ett problem i någon av våra foder.