Protein i hundmat

Protein i hundmat

Måndag, april 28, 2025

Hur ska du veta vad är rätt och fel?

Hundar har levt vid vår sida i tusentals år, och under den tiden har de utvecklat en viss förmåga att tillgodogöra sig en del vegetabilier. Men innebär det verkligen att de är allätare?

Nej, hundar är i grunden köttätare. Deras matsmältningssystem är i huvudsak byggt för att hantera animaliska proteiner och fetter, men de kan även till viss del bryta ner enkla kolhydrater, de som de som finns i t.ex. frukt och grönsaker.
Problemet för hunden uppstår när ett hundfoder innehåller stora mängder spannmål, potatis och majs – stärkelserika kolhydrater som hundar har svårt att smälta och tillgodogöra sig.

En av anledningarna är att hundar producerar väldigt lite amylas, det enzym som behövs för att bryta ner stärkelse.
Dessutom är deras tarm mycket kortare än till exempel människans, vilket i princip gör det omöjligt att bearbeta om det inte vore för att hundmaten är processad.
En teknik som innebär att råvarorna upphettas flera gånger i hög temperatur
Upphettningen förstör mycket av den näring som din hund behöver och därför sprayas syntetiska näringsämnen på foderkulan i efterhand.
De flesta torrfoder sprayas även med olika smakförhöjare och annat sött som lätt blir till ett begär.

Trots detta påstår många att hundar är allätare och man kan undra varför?
Mycket av den information som sprids kommer från foderindustrin, som har stort inflytande över organisationer som AAFCO – de som sätter riktlinjer för vad hundfoder ska innehålla för att klassas som fullfoder.

Men sanningen är att många hundar mår dåligt av de ingredienser som finns i vanligt foder. Magproblem, allergier och hudbesvär är bara några av de vanliga symptomen som kan kopplas till felaktig kost.

Hundar, precis som vi människor mår som bäst om vi får äta mat som är anpassad för deras naturliga behov. 

Tack vare vårt val att bara använda färskt kött och fisk och tillaga vår mat som vi gör så är detta inte ett ORYGO-problem ;)

Sök